Ако сте спортен запалянко или пък печелите пари от онлайн залагания в сайтове като Winbet, вероятно сте забелязали секциите за електронни спортове (e-sports). Със сигурност срещате този термин все повече и повече в сайтовете както за спорт, така и за технологии, а и чувате ваши приятели да говорят за зрелищни печалби в този сектор. И това не е случайно.

Електронните спортове стават все по-осезаема част от нашето ежедневие и обещават да продължават да се разрастват. И то до такава степен, че дори да изместят класическия футбол от нашите сърца. А сега ще ви обясним защо това също е спорт в пълния смисъл на думата.

Интересът се покачва

От векове тълпи се събират, за да гледат спортни събития. Усещането не се сравнява с нищо друго. Въпреки това, традиционните спортове се сблъскват с нов съперник. Е-спортовете се разпространяват в стадиони и домове по целия свят. И тези турнири вече се преместват на по-големи места, защото интересът е меко казано зрелищен.

Метеоричната им слава вече е завладяла интереса на много спортни организации и много футболни клубове вече си сътрудничат с тях. Големи отбори в Северна Америка инвестират милиони в League of Legends, най-известната игра в бранша.

И ако това не е достатъчно, има голяма вероятност турнирите с електронни спортове да бъдат добавени към Олимпиадата през 2024 г. Въпреки това, президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах вече заяви, че е-спортовете са „противоречащи на олимпийските правила и ценности“. Ще може ли някой да се възпротиви на доходоносната млада аудитория, която вече хлътна по онлайн битките?

Противоречия

Собственикът на спортния канал ESPN Джон Скипър в края на 2014 г. той отхвърли e-sports в интервю, в което каза: „Това не е спорт, това е състезание. Аз се интересувам от истински спортове“. Въпреки това, малко повече от година по-късно, той промени мнението си, тъй като ESPN обяви специална секция за новини „e-sports“ на своя уебсайт.

Междувременно професор Инго Фробосе от Немския спортен университет проведе проучване на състезателите от е-спортовете и беше впечатлен от „изискванията към моторните умения и способностите им“. Изследвания показват, че най-успешните сред тях постигат до 400 движения на клавиатурата и мишката в минута.

„Специалистите по e-sports постигат до 400 движения на клавиатурата и мишката в минута, четири пъти повече от обикновения човек. Цялото това нещо е асиметрично, защото и двете ръце се движат по едно и също време и различни части на мозъка също се използват в същото време“, добави той. Ученият също така призна, че сложността на игрите добавя допълнителен слой: „Освен изискваните моторни умения, игрите се нуждаят висока степен на тактическо разбиране за спортиста, който да победи противника си“.

Гледната точка на треньорите

Треньорите в класическия футбол в момента доста се притесняват от това, че играчите им понасят наранявания. Възпроизвеждането на видеоигри може да не звучи особено заплашително, но всеки ден може да е опасен. Много играчи страдат от наранявания на карпалния тунел – болезнено разстройство на китката и ръката – което влияе върху способността им да играят.

Има и по-голямо напрежение и умения, изисквани от звездите на е-спорта, отколкото бихте очаквали. Въпреки това все още е трудно да ги обозначите като спортисти. Не е нужно да сте във върхово физическо състояние, за да бъдете звезда на електронните спортове, те изискват малко атлетизъм.

Конкуренция

E-sports обаче са конкурентни с огромна зрителска база и вероятно ще чувате за тях все повече. Ако искате да печелите от онлайн залози, потърсете възможностите да трупате състояние с електронните спортове в Winbet. Бъдете сред първите и най-предприемчиви хора, за които бъдещето вече е тук.