Вероятно повечето от вас са фенове на класическия футбол с мъже и също така очакват да виждат повече господа на всяко свързано със спорта място – трибуните, пунктовете на Еврофутбол или пък кварталното заведение, в което излъчват най-очакваните мачове. Въпреки това за всеки е ясно, че нежната половина на човечеството става все по-осезаема част от най-любимата игра.

И изминалата 2017 година беше изключително добра за жените във футбола. От рекордни бюджети до напредък по отношение на заплатите – ето 5 начина, по които бе достигнато ново ниво.

  1. Lewes FC стана първият футболен клуб, който постигна равенство между половете

Lewes FC обяви през юли, че ще плаща на женския си отбор също толкова, колкото и в мъжкия. И стана първият професионален и полупрофесионален футболен клуб, който направи това. Същият ден ръководството стартира инициативата „Равенство“, кампания за повишаване на осведомеността относно неравенството между половете във футбола и насърчаване на по-голяма подкрепа за жени и момичета, участващи в играта.

  1. Рекордни бюджети за женската игра

През 2017 г. рекордните 101.7 млн. евро бяха инвестирани в женската футболна игра от европейските държави. Тази цифра се е увеличила повече от два пъти, от 50,4 милиона евро, спрямо преди пет години. Англия води тук, като инвестира 15 млн. евро във финалите за жени само през миналия сезон.

  1. Повече жени от всякога играят конкурентно

Миналата година рекордните 1.27 милиона жени играха на професионално и полупрофесионално ниво в цяла Европа. Германия има най-много жени във футбола си, като 209 713 са регистрирани в младежки и висши училища, докато през последните пет години в Украйна, Казахстан и Португалия се наблюдава най-голям ръст в регистрирането на дами в този спорт.

  1. Euro 2017 за жените се радва на безпрецедентен интерес

Финалът на Euro 2017 за жени бе най-гледаната спортна телевизионна програма на годината в Холандия – средно 4,1 млн. зрители, докато имаше световна аудитория с повече от 13 млн. Холандският отбор беше и първият домакини на събитието.

  1. Жените напредват и във футбола извън терена

Броят на женските футболни комитети също е на най-високо ниво. В момента има 44, които помагат за участието на жените на всяко ниво. Около 155 повече жени (увеличение от 230%) са напреднали във футболни ръководни постове от 2013 г. насам. В момента има 399 жени в старши роли.

Подкрепяйте по-нежната и красива половина от човечеството и й покажете, не е задължително да е и по-слабата! Не забравяйте, че женският футбол е също нещо много красиво и качествено, така че се наслаждавайте на любимата си игра, печелете пари от онлайн залози или хазарт на живо в Еврофутбол и бъдете едни модерни зрители!