Организаторите на Олимпиадата в Париж през 2024 година са в сериозни преговори за включване на електронните спортове като демонстрационен спорт, твърди Международната федерация по електронни спортове (IeSF).

Партньорският екип в Париж заяви, че ще обсъди въвеждането на е-спортс с Международния олимпийски комитет (МОК), преди събитието да бъде официално обявено през месец септември.

„Няма да е възможно да станем официална дисциплина“, каза генералният секретар на IeSF Леополд Чунг. „Но вероятно ще бъдем включени като демонстрация на Олимпийските игри в Париж.“

Президентът на МОК Томас Бах заяви в четвъртък, че за организацията ще бъде „червена линия“, че на Олимпиадата няма да бъдат разрешени видео игри, за които се смята, че включват „насърчаване на насилието“.

През октомври олимпийският комитет заяви, че е отворен към това да проучи възможността за включване на електронните спортове в бъдещите олимпийски игри. Очаква се това да стане на срещата на върха през ноември, когато е-спортовете биха могли да бъдат признати като  спортна дейност. Те обаче не трябва да нарушават олимпийските ценности, казва Бах.

Чунг заяви, че подкрепата на организационния комитет в Париж ще изпрати „по-силно послание“ на МОК, в което се твърди, че може да се превърне в демонстрационен спорт в състезанията през 2024 година.

„Има огромни ресурси за ангажиране, голям брой на фенове, които живеят във Франция и особено в Париж, които със сигурност биха искали да дойдат в една игра на е-спортни състезания“, посочи още той. Ръководството на IeSF заяви, че целта му е „да работи последователно за насърчаване на електронните спортове като истински спорт извън езика, расата и културните бариери“.

Организацията има 46 държави членки и е домакин на ежегодно световно първенство. Е-спортовете генерират 400 милиона лири приходи през 2016 година и имат глобална аудитория от около 320 милиона души. Очаква се те да генерират повече от 1 милиарда лири от глобалните приходи и почти да удвоят аудиторията си до близо 600 милиона души до 2020 г.

Те ще се появят като демонстрационно събитие за първи път на тазгодишните Азиатски игри в Джакарта, Индонезия, преди да дебютират като пълноправно събитие на турнира в Хангжу, Китай през 2022 г.

За повече новини, резултати и залози в света на електронните спортове гледайте и играйте в Betfair. Бъдете в крак с модерния спорт и го направете печеливша част от своя живот!