Да, правилно прочетохте заглавието. Мажоретките трябва да бъдат включени в Олимпийските игри.

Преди да се присмеете, ви приканваме да продължите да четете. Това не са просто жени, които крещят и танцуват, размахвайки помпони. Това всъщност е един от най-рисковите спортове, предизвикващи солидни дози адреналин.

Световният шампионат на Международния мажоретен съюз се проведе в Орландо, САЩ в петък. Оттам излязоха с изявление, в което припомнят, че работатата на мажоретките не се състои в типичното манекенстване, което сме виждали по филмите.

Те изпълняват сложни каскади, пирамиди, падания, скокове и танци по време на игрите. Регулация има и тя е подобна на тази при гмуркането, синхронното плуване и гимнастиката. Ето и три аргумента защо мажоретките трябва сериозно да бъдат разгледани за олимпийския списък за игрите в Лос Анджелис през 2028 година.

  1. Спортът, който никога не сте знаели, че обичате

Ние всички сме обсебени от това да гледаме нови, неясни спортове по време на олимпиадите. Кърлинг, фехтовка, танцуващи коне… винаги има поне един. Не само вълнуващо, шумно и леко ужасяващо е мажоретките да бъдат на живо на арената, но също така е напълно зашеметяващо да ги гледате на малкия екран.

Високорисковият фактор го прави още по-завладяващо за зрителя.

  1. Това няма да е състезание в една държава

Тъй като сегашното въплъщение на мажоретките идва от Северна Америка, изглежда подходящо първите олимпийски медали да бъдат спечелени в тяхната „родина“. Отборът на САЩ доминира, но разликата се свива всяка година – все повече чуждестранни отбори заемат водеща позиция в този спорт.

На световното първенство тази седмица отборите от Мексико, Норвегия, Нова Зеландия и Чили излязоха на подиума. Отборът на Англия също е ожесточен конкурент. И други страни като Япония, Канада и Китай напредват.

  1. Това най-накрая ще даде на мажоретките на уважението, която заслужават

Мажоретки все още се борят със скептиците за тяхната достоверност – главно за статута им като спорт. Но ако трябва да потърсите определението в речника за „спорт“, те ще са изпълнили всяко едно изискване.

„Дейност, включваща физическо натоварване и умение, в което човек или екип се конкурира с друг или други за забавление.“

Тези спортисти се тренират толкова здраво, колкото гимнастичките, толкова много часове, колкото екипите по синхронно плуване, и се конкурират толкова често, колкото волейболните отбори. Така че да ги видим на LA 2028 не е извън възможностите.

„Мажоретките са спорт с все по-голяма популярност, има силен младежки фокус и ние забелязахме това“, каза спортният директор на Международния олимпийски комитет Кит Макконъл.

Очакваме ги. Междувременно вие следете най-новите тенденции в спорта в информационната мрежа на Winbet и печелете от това удоволствие!